Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą przynosi nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa bezkofeinowa
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. W następstwie tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej ekskluzywny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
najdroższe kawy świata
Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.